четвъртък, 15 август 2013 г.

Чушки с мляко

Една любима манджичка от детството, вкусът и аромата, никога няма да забравя, толкова спомени ми навява...

1 буркан печени чушки
половин литър прясно мляко
1с.л червен пипер
1с.л сол
3-4 с.л брашно
3 с.л олио

В олиото се запържва брашното, после се отдръпва от огъня и се прибавя и червения пипер. Постепенно се прибавя и млякото (държано 1 час на стайна температура), като се разбърква за да не стане на топчета. Чушките се нарязват на дребно и се прибавят в млякото.
Оставя се за 10 мин на котлона да къкри на бавен огън.


Лапад с яйце, сирене и мялко

Една идеална, бърза и вкусна рецепта за пролетта, освен с лапад, може да се направи и със спанак и коприва, кой каквото има и обича.
Лапад 10-15 листа
5 яйца

200 гр. сирене
черен пипер
сол

олио
половин кофичка кисело мляко 
3 стръка пресен лук
червен пипер

Запържва(или се задушава) се лапада, с лука след което се добавят яйцата и сиренето и подправки по желание. Сервира се с кисело мляко


Шоколадово-плодов слакиш с яйчена глазура и шоколадови стърготини

За блата :
малко бурканче сладко от кайсии
1 банан

2 малки мандарини
3ч.ч. брашно
2 ч.л. сода за хляб
6 с.л. какао
1 ч.л. сол
2 ч.ч. захар
3 с.л. оцет
1-2 пак. ванилия
¾ ч.ч. олио
2 ч.ч. студена вода

шоколадови стърготини

За глазурата разбих на сняг:
3 белтъка с 4 лъжици захар.

Смесват се всички съставки, банана и мандарините се нарязват на дребно. Бърка се до получаване на хомогенна смес, изсипва се в намзнена тавичка и се пече за 30 мин на 220 градуса. Вади се маже се с глазурата и се връща във фурната за още 15 мин. Като се извади се поръсва с шоколадови стърготини. 






Измислена салатка

Една салатка с всичко, което намерих в кухнята, идеално мезе за ракийката през зимата :)
Консерва царевица, консерва грах, 2 печени чушки, 2 варени картофа, 1 сварен морков, лук, оцет, сол, олио, 1 лъжица лютеница, маслини.

Измислено мантъ

1/2 пакет макарони
1/2 кофичка кисело мляко

1/2 парче колбас
1 глава лук
червен пипер
черен пипер
олио
сол
индийско орехче
2-3 скилидки чесън

Сварих макароните в подсолена вода. Разбърках кисело мляко със счукан чесън и ги залях. Запържих лук с колбаса(оригиналната рецепта е с кайма) и накрая добавих червен пипер, черен пипер и индийско орехче и залях макароните. Това е, много лесно и многооо вкусно!
Да ви е сладко :)

Спагети със зеленчуци

1/2 пакет спагети
2 глави лук
2 моркова
маслини и кисели краставички по желание
3-4 с.л соев сос
сол
масло
Сваряват се спагетите в подсолена вода, след като са готови, се изсипават в гевгир и под стидена струя вода се изстудяват хубаво. Нарязва се на дребно лук, на ивички морковите. В предварително загрята мазнина се задушават, докато омекнат хубаво, добавя се соевия сос и се бърка бързо за няколко секунди, след което се добавят спагетите, разбърква се хубаво и се добавя още малко соев сос. След като се сервират може да се добавят и кисели краставички и маслини. Страхотни са в комбинация с чаша червено вино! Една вкусна и здравословна вечеря, по правилата на разделното хранене :).
Наздраве :)



Меден сладкиш

3ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
4 с.л. какао
1 ч.л. сол
1 1/2 ч.ч. захар

4 с.л мед (за сместа)
3 с.л мед- за намазване

3 с.л. оцет
1-2 пак. ванилия
¾ ч.ч. олио
2 ч.ч. студена вода

Смесват се всички съставки. Содата се загася в оцета и се добавя в купата, бърка се до получаване на хомогенна смес. Пече се за 40-50 мин на 200 градуса, проверявам с клечка дали е изпечен добре. Като се извади от фурната се маже обилно с мед.
Идеален сладкиш за зимните вечери :)



Кокосов сладкиш

3 чаени чаши брашно
2 чаени чаши захар
1 чаена чаша кисело мляко
2 с.л оцет
1 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички сода
5 супени лъжици олио
3 супени лъжици какао
2 чаени чаши вода
течен шоколад около 3-4 лъжици (може и шоколадово блокче да се настърже)
1 пакетче (20г) кокосови стърготини
Киселото мляко се разбърква със содата, смесват се всички продукти в купа разтопява се шоколада, или се настъргва и се добавя и той. В намазнена тавичка се изсипва половината смес поръсва се с кокосови стърготини (половината пакетче) и отгоре се изсипва останалата смес. Пече се на 200С в предварително загрята фурна, за 40 минути. Като се изпече се поръсва с останалите стърготини и се оставя да изстине. 


Вместо шоколад в сместа може да се добави сладко, зависи от предпочитанията. Захарта може да се намали на половина и да се добави мед, вкуса става доста приятен. 




вторник, 13 август 2013 г.

Зрял боб с ориз и царевица на фурна

3ч.ч.-зрял боб
1ч.ч.-ориз
1 консерва царевица
1 лук
3бр.-моркови
доматено пюре (сложих около половин пюрено бурканче)
олио
джоджен, куркума 3 с.л, черен пипер, червен пипер, сол на вкус, магданоз за поръсване.
Сварява се боба до омекване, прецежда се, като се запазва бульона. Запържва се лука с морковите и се добавя ориза, след това червения пипер, царевицата и накрая боба, разбърква се хубаво за да се смеси всичко и се изсипва в тава, излива се бульона,трябва да покрие боба слагат се подправките и солта, пече се за около 40-50 мин. на 200 градуса. Като се извади се поръсва с пресния магданоз.



Шарено картофено руло

1 кг. картофи
3 с.л брашно
2 яйца
сол
черен пипер
индийско орехче
куркума

За плънката:
4 моркова
1 консерва боб "Кидни"
200-300 гр. гъби
сол
черен пипер
кашкавал за отгоре

Сварих си картофите и ги размесих с брашното, яйцата, и подправките.
Сварих си морковите и гъбите, нарязах ги на лентички и ги посолих и смесих с боба.
Разтлах си рулото на хартия намаслена и поръсена с галета, наредих плънката, навих на руло, сложих няколко парченца кашкавал и пекох за 1 час на 200 градуса.
Различна рецепта за картофено руло е, но много ми хареса, на мъжлето също. Измислих  си плънката, за да е подходящо за ядене и от мен-"разделноядящата". Получи се една страхотна хрупкава коричка от галетата, а отвътре пълнежа беше "сочен"и ароматен.











Шоколадов сладкиш с лешници/стафиди



Шоколадов сладкиш с лешници/стафиди
3 ч,ч брашно
1 ч.ч кисело мляко
1 к. лъжичка сода
1 чйце
2 ч.ч захар
2 ч.ч студена вода
1 шоколад(по избор, според предпочитанията)
1 пакетче какао
около 4 с. лъжици олио
приблизително шепа лешници/ шепа стафиди
Разтопява се шоколада на водна баня с масло/маргарин. Содата се "загасява" в киселото мляко. Смесва се брашното с какаото и захарта добавя се яйцето, млякото и разтопения шоколад и се разбърква добре, до получаване на хомогенна смес. Изсипва се в намаслена тавичка поръсва се с лешниците и се пече за 30-40 мин. в предварително загрята фурна на 200 С.

Първите две снимки са на сладкиша със стафиди, вторите с лешници, рецептата е една и съща :)








Картофено руло на "Звездев"

Едно вкусно картофено руло по рецепта на Иван Звездев, промених само някои продукти за плънката.
За рулото

1 кг картофи
1 с.л. брашно
2 яйца
сол и черен пипер на вкус

За плънката

200гр. гъби
2 сварени яйца
1-2 моркова
2-3 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус
Сварих си картофите и ги пасирахс брашното, яйцата и подправките. Нарязах продуктите за плънката на лентички.Разтлах картофеното пюре върху хартия за печене, наредих плънката завих на руло полях с малко олио и пекох за 40 мин на 220 градуса.

Ориз със зеленчуци

Ориз със зеленчуци

200гр. гъби
2 моркова
3 стръка зелен лук
2 картофа
куркума, черен пипер, индийксо орехче, сол
олио
1 ч.ч ориз
3 ч.ч зеленчуков букьон

Задуших всички зеленчуци,след това добавих ориза и подправките (куркума, черен пипер, индийско орехче, сол), изсипах в тава залях с бульона и  пекох за 30мин. на 220 градуса в предварително загрята фурна.

Рогчета

Рогчета

1/2 кг брашно
125 г краве масло /1 пак./
4 с.л. кисело мляко
100-150 г пармезан/сирене/ кашкавал според предпочитанията
2 яйца
1 кубче мая
200 мл. хладка вода
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
Замесва се меко тесто оставя се да втаса 30-40 мин. докато удвои обема си, след това се оформят рогчетата слага се плънката, нареждат се в тава и се оставят за още 30 мин да втасат. Мажат се с жълтък и се поръсват със сусам/ленено семе по желание. Пекат се на 240 градуса за 15 мин.






Ветрило от тиквички

Ветрило от тиквички

Любимият ни зеленчук, през летния сезон за тиквичките. Тази година доста често присъстваха на трапезата, под формата на ветрило. Любимите ни два варианта са с яйце и сирене заляти с домат, бекон(шунка), сирене. Продуктите са според желаните порции, които искате да направите и според желанията на всеки. Тези, които заливам с яйца, предварително запичам тиквичките  и когато си хванат коричка заливам със смес от 4 яйца и сирене. Поднасям с кисело мляко. Правила съм и шишчета с тиквички и бекон.
Добър и любим вариант за лятото са и пълнените тиквички, относно сместа, експериментирам всеки път и винаги стават невероятно вкусни.
Да ви е сладко!

А ето и как изглеждат: