четвъртък, 12 декември 2013 г.

Меденки






Рецептата я имам от моята баба, традиционната рецепта за меденки, този път използвах типово брашно.
яйца - 2 бр.
олио - 1 ч.ч.
захар - 1 ч.ч.
сода - 1 ч.л.
бакпулвер- 1/2 чаена лъжичка
канела - 1с.лъжица
мед - 3 с.л.
брашно, колкото поеме

Смесват се яйцата, захарта, содата, канелата, меда, бакпулвера, олиото и се разбъркват хубаво. Постепенно се добавя брашното, до получаване на меко тесто. Аз използвах типово брашно този път и се получиха доста добре(най-отдолу ще добавя тези, които правих преди дни с обикновено брашно и без украса). Част от тестото оцветих с какао и го използвах за украса.
Пекат се за около 10-15 мин. на предварително загрята фурна на 180 градуса.


Тези са от предишната партида, с бяло брашно и без украса, с парченца орехче :)

Обичам декември месец, обичам дните преди Коледа... дни на уют, красива коледна елха. Дни на надежда, равносметка, молби, вяра, мечти, смирение. 
Дни на топлина, дни на искреност, дни на семейството,дни на сплотеност, дни на благодарност,  дни изпълнени с обич... 
Вълшебни са тези дни, чакани цяла година.
Нека си вярваме, нека бъдем благодарни и ,то, чудото ще дойде и в нашите души!
Хубави топли вечери пожелавам на всички и една наистина вълшебна Коледа!  
Бъдете благодарни на всичко, което имате....
Щастието е преходно, нека му се наслаждаваме и да се радваме, докато е при нас!

понеделник, 2 декември 2013 г.

Мъфини в различни формички :)








масло - 1/2 ч.ч.
1/2 шоколад аз използвах шоколад с ягоди и бадеми
5-6 бр. бонбони Лакта
3 с.л ликьор
яйца - 2 броя
какао - 3 с.л.
захар - 1 ч. ч.
брашно - 2 и 1/4 ч.ч.
сол - 1 щипка
сода - 1 ч.л.
айрян - 1 ч.ч. или мътеница
Загрейте фурната на 180 градуса. Разбъркайте добре размекнатото масло със захарта, постепенно добавете яйцата, яйряна и какаото. Разбъркайте всичко добре и добавете брашното със содата и солта. След като се получи хомогенна смес, добавете натрошения шоколад, ликьора и натрошениет бонбони Лакта. Напълнете формите със сместа до половината и печете за 20-25 мин. След като се охладят извадете от формите.
Страхотна неделна глезотия за следобедното кафе и атмосферата създадена от грейналата елха и обичта на любимия човек! Да ви е сладко!