вторник, 19 ноември 2013 г.

Маймунски хляб





200 мл прясно мляко/вода
2 яйца
1 кубче жива мая
1 с.л сол
1 с.л захар
6-7 с.л олио
около 0.500-0.600 кг брашно
сусам за поръсване

За плънката:
4 средно големи глави лук
лютеница/ доматено пюре
100 гр. маслини
черен пипер
червен пипер
олио

Замесваме меко тесто от посочените продукти. Като отделяме единият жълтък за намазване. Оставяме да втаса за около 1 1/2 час покрито с кърпа. През това време запържваме лука, маслините, добавяме лютеницата (дом.пюре) и подправките и оставяме да изстине . Когато тестото удвои обема си, го разточваме разтиламе плънката завиваме на руло и оформяме тестото като кръг, слагаме в намслена тавичка, оставяме да втаса около 30 мин, намазваме с жълтъка смесен с малко олио и прясно мляко и поръсваме със сусам. Печем за около 40-50 мин в предварително загрята фурна, без вентилатор на 200 грдуса. Когато извадим напазваме с масло и покриваме с кърпа за около 15 мин.



Няма коментари: