понеделник, 12 август 2013 г.

Пълнозърнеста содена питка

Пълнозърнена содена питка



500-600 гр. брашно
1 ч. л. сода
1 ч. л. сол
1 ч.л захар
1 кофичка кисело мляко
1 яйце

Содата се разбърква добре в киселото мляко, за да шупне. Добавя се към брашното и се замесва меко тесто с всички съставки. В намаслена тавичка се слага питката и се оставя да си почине за 10-15 мин. Надупчва се с вилица и се намазва с разбито яйце. Пече се на предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минутки. Като се извади се поръсва с вода и се покрива с кърпа, оставя се да  "обиколи нивата" за около 15 мин., както ни лъжеха, когато бяхме малки, след това е готова за консумация :)





Добавям снимки и на содена питка и питчици, правени по тази рецепта, но с бяло пшенично брашно :)






Няма коментари: