вторник, 13 август 2013 г.

Пастицио

Пастицио

Един типично гръцки специалитет. За първи път опитах у една приятелка и се влюбих в този вкус и аромата на канела и индийско орехче. Рецептата си я намерих в интернет и след един неуспешен опит, реших, че няма да правя втори път, но толкова ми се прияде, че реших да пробвам отново- и воала, получи се невероятно!


  • 1 пакет макарони
  • 500 кг кайма
  • 100 г настърган кашкавал
  •  5 с.л олио
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 500 г доматено пюре
  • сол, черен пипер и риган
  • настърган кашкавал
       За соса
  • 8 с.л. брашно
  • 1 л прясно мляко/ вода (аз го приготвих с вода)
  • 6 с.л. масло/ олио
  • сол, индийско орехче, канела


    Сварих си макароните в подсолена вода. За плънката си запържих лука и каймата и добавих доматеното пюре и нарязан на дребно морков, солта, черният пипер и ригана. Оставих го малко да изстине, докато приготвя соса(бешамел). Запържих си брашното и бавно започнах да добавям водата, леко хладка. добавих и подправките накрая. В намаслена тава изсипах половината макарони и добавих плънката след което наредих останалите макарони. Залях с бешамела и поръсих с кашкавал. Пекох за около 30 мин, на 180 градуса.
    Да ви е сладко!




Няма коментари: